Dagje uit! Organiseer een zero waste picknick

Picknicken in het park voelt echt als een dagje uit. Je hoeft niet ver te reizen, hebt geen paspoort nodig en toch geniet je heerlijk in de buitenlucht van lekkere happen met vrienden. Maar wist je al dat er in ons land per jaar tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval op straat belandt onder andere door picknicken? Best heel veel. Organiseer daarom een zero waste picknick! Ontdek hieronder hoe je aanpakt. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee én je lichaam.

Tip 1. Home made hapjes
Koop geen kant-en-klaar eten, maar maak het zelf! Vers, smaakvol en gezonder dan ‘processed food’. Een lekkere humus of gazpacho is bijvoorbeeld zo gemaakt met een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Koop of huur er 1. Een grote of kleine keukenmachine huren is slim, want zo kun je het uitproberen zonder meteen de hoge aanschafkosten te betalen. Ga je picknicken met vrienden? Spreek met elkaar af wie wat maakt. Zo is het werk eerlijk verdeeld. Ook makkelijk om zelf te maken en mee te nemen: een zomerse limo met verse munt en citroen. Of een frisse salade met tomaat, mozzarella en verse basilicum. Maak het extra duurzaam door zoveel mogelijk, in Nederland geteelde, seizoensproducten te kopen en verwerk zo min mogelijk vlees in de gerechten.

Tip 2. Duurzaam eetgerei
Vergeet plastic wegwerpbordjes en bestek. Gebruik wasbaar servies. Zo gooi je minder weg en dat betekent; minder afval. Koop een reisbestekset. Dit is wasbaar, compact en licht. Of wat dacht je van een hervulbare waterfles of thermoskan? Dat houdt dranken of soepen lekker koel of juist langer warm. Heb je geen reisbestek in huis? Vraag aan familie, vrienden of buren of je het kunt lenen. Misschien hebben je picknickvrienden wel een setje extra. Kies je tóch voor wegwerpservies? Koop dan bordjes en bestek gemaakt van palmblad of karton. Dit is milieuvriendelijker dan plastic.

Tip 3. Herbruikbare verpakkingen
Die lekkere zelfgemaakte happen verpak je natuurlijk niet in plastic of zilverfolie, maar in iets duurzaams. Kies ook hier voor wasbaar, herbruikbaar materiaal. Zoals glazen potten, katoenen food wraps of rvs-containers. Heb je dit niet, maar wel Tupperware bakjes? Ook goed. Niet zo duurzaam als plasticvrije verpakkingen, maar altijd beter dan wegwerpverpakkingen zoals plastic boterhamzakjes.

Tip 4. Voedsel vers houden
Picknicken doe je vooral als de zon lekker schijnt. Het is dan wel zo prettig als het eten knapperig, vers en op smaak blijft. Gebruik daarom een koeltas met koelelementen. Leg de koelelementen ruim van tevoren in de vriezer. Het duurt een paar uur voordat ze goed bevroren zijn. Neem je een fruitige rosé mee? Gebruik een wijnkoelstick met handige schenktuit. Zo is de kans op morsen klein en blijft de rosé goed op temperatuur. Vergeet niet om deze stick ook op tijd in de vriezer te leggen.

Tip 5. Ecofriendly picknickspulletjes
Denk naast het voedsel, eetgerei en de verpakking ook na over andere spullen die handig zijn tijdens het picknicken. Ga ook hier zoveel mogelijk voor duurzaam. Pak de fiets in plaats van de auto, koop een picknickkleed bij de tweedehandswinkel, gebruik “schone” zonnebrand en wasbare servetten.Tip 6. De restjes bewaren
Eten over na de picknick? Gooi het niet weg! Je kunt dit prima nog een paar dagen bewaren in de koelkast en zelfs enkele weken tot maanden in de vriezer. Bovendien hoef je zo niet weer de ingrediënten te kopen en nog een keer te maken, scheelt weer tijd en geld. Soep kun je prima in de koelkast bewaren, eet het dan wel dezelfde week nog op. Heb je heel veel soep over? Vries alles of een deel in. Dan blijft het langer goed. Heeft je koelkast geen vriesvak? Dus kun je een losse vriezer huren. Handig en compact. Bovendien heb je zo altijd ruimte voor kliekjes en versproducten die je niet in 1x wilt opeten. Zoals brood, verse kruiden of ingevroren groenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *