Hoe motiveer je je kind voor school

Het nieuwe schooljaar gaat weer van start. Sommige kinderen kijken hier heel erg naar uit, maar lang niet elk kind is hier blij mee. School kan voor kinderen behoorlijk demotiverend zijn. Redenen hiervoor zijn uiteenlopend van gepest worden tot een niveau verschil van het lesgeven. Ook een nieuwe leerkracht kan al reden zijn voor kinderen om geen zin te hebben in het schooljaar. Als ouder kan je voor de kleintjes vragen om meer uitdagend speelgoed of een meer geschikte werkplek om het wat fijner te maken. Maar uiteindelijk wil je waarschijnlijk het liefst dat je kind intrinsiek gemotiveerd is om naar school te gaan. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

Intrinsieke motivatie

Als ouder kan je dus doen wat je wil, maar wat je wil bereiken is intrinsieke motivatie. Je kind moet zelf de motivatie hebben om naar school te gaan en het ook leuk te hebben. Intrinsieke motivatie is te bereiken door het stimuleren van interesses van je kind. Door over de dingen te praten die je kind leuk vindt en hoe school daar aan kan bijdragen zal je kind mogelijk merken dat school leuk kan zijn, naast dat het een verplichting is. Daarbij hoort ook dat ze gewaardeerd worden voor wat ze doen en leren. 

Communiceren

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden, maar communicatie met je kind is zo belangrijk. Dat je kind geen heeft in school heeft waarschijnlijk een onderliggende reden. Misschien ligt je kind niet lekker in de groep of is het niveau te hoog of laag. Zolang je niet weet wat de onderliggende reden is, is het moeilijk hier iets aan te veranderen. Als je wel weet waar de oorzaak ligt kan je hierover met je kind of de leraar in gesprek om te zorgen dat de situatie verbetert. 

Leraar

Tot slot kan je altijd een gesprek met de leerkracht aangaan om meer informatie in te winnen. Leerkrachten weten vaak wel hoe je kind zich gedraagt in de klas en hoe je het kind beter kan motiveren. Voor de kleintjes kan je vragen voor peuter speelgoed wat leuk- en leerzaam is. Zo kan je kind thuis ook nog dingen leren terwijl hij of zij ook nog leuk bezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *