Nationaal Park Eifel: ideaal voor een weekendje weg

Dat je niet ver of lang van huis hoeft te gaan om dat buitenlandgevoel te beleven bewijst vakantieland Duitsland. Vlakbij de grens ligt de Eifel. Het gebied tussen de Moezel en de Rijn omvat vele charmante dorpjes, activiteitencentra, wandel-, fiets- en natuurgebieden. Bolder met je caravan over de glooiende heuvels van de Eifel richting camping of regel een overnachting in de vele vakantiehuizen. Zit je liever in de natuur? Of verkies je de gemütlichkeit van de stad? De Eifel is ideaal om de werkweek af te sluiten en op te laden voor de nieuwe week.

 

Nationaal Park Eifel

Verspreid over een gebied van 15.000 voetbalvelden liggen meren, bossen en rivieren op je te wachten om ontdekt te worden. Je komt er oog in oog met de wildste flora en fauna. Trek met de kroost op ontdekking via bewegwijzerde route paden of neem een gids onder de arm. Wat de wensen ook zijn, alle informatie vind je terug aan de diverse ingangen van het park bij de “Nationaalpark-Poorten”. Wist je dat je op het centrale meer Rursee ook een boottocht kunt boeken? En dat er een spookdorp ligt?

 

Bezoek de spookdorpen in het Nationaal Park van de Eifel

Ga op expeditie en bezoek de verlaten dorpjes Wollseifen en Vogelsang in het nationaal park Eifel. Neem een gids onder de arm of ontdek zelf de duistere militaire geschiedenis van de twee dorpjes.

De burcht in Vogelsang werd gebouwd in de jaren ‘30 en ongeveer 500 SS-soldaten genoten er in die periode een opleiding. Aan het begin van de WOII veranderde de bestemming en fungeerde het complex als kazerne van de Wehrmacht. Vogelsang is bereikbaar per auto of pendelbus, in tegenstelling tot Wollseifen. Vanuit Vogelsang wandel je te voet naar Wollseifen via de wandelpaden op de Drieborner Hoogvlakte. Vanuit Vogelsang vertrekken trouwens nog veel meer wandelroutes.

Wollseifen ontstond rond 1200 en werd aan en af bewoond, afhankelijk van de bezetters en later de toeristen. Het dorp was tot de 20e eeuw afhankelijk van landbouw en in de jaren ‘30 leefde het op door de toeristen die naar Vogelsang kwamen. Echter kreeg Wollseifen het hard te verduren rond 1944 toen de bommen van de geallieerden een groot deel van het dorp verwoesten. Twee jaar later lieten de Britten het dorp evacueren en sindsdien gebruiken Britten, Belgen en NATO het dorp om levensechte oorlogssituaties na te bootsen. Wist je dat er locaties zijn in het nationaal park waar trouwens nog steeds mijnen liggen van de oorlog? Pas dus goed op wanneer je gaat wandelen en houd de signalisatie nauwlettend in de gaten.

Kies jouw ideale overnachting in de Eifel

Ga je met een grote groep op weekend naar het Natuur Park Eifel en kies je voor de luxe van een vakantiehuisje? Of zoek je een stalplaats om je stalen ros op te bergen? Kruip je liever dicht tegen je lief aan in de tent? Schuif je ‘s morgens graag de knietjes onder de ontbijttafel van het hotel, of schuif je liever je eigen pannetje op het vuur van de camper? Misschien verkies je een overnachting met een sauna? Glamping, back to basics, all-in, sauna mogelijkheden, … alles is mogelijk in de Eifel. Laat je betoveren door de rust, ruimte en de natuur dat het gebied te bieden heeft.

Museumtrein in de zomermaanden

In de zomermaanden loopt er een trein tussen Kall en Hellenthal: de zogenaamde Oleftalbahn. Het traject werd vernoemd naar de rivier die in de buurt loopt. De lijn werd geopend voor personenvervoer in 1884 om in 1981, ondanks protesten van de bevolking te sluiten. Sinds 2004 werd de treinlijn voor de zomermaanden opengesteld en kan het grote publiek genieten van een ritje in de museumtrein. Vanaf Pinkstermaandag kan je terecht op de trein tot diep in oktober. Combineer de rit met een ontbijtje met zicht op het voorbij zoevende Eifel landschap.

Activiteiten in en rondom het Nationaal Park Eifel

Laat je niet tegenhouden door slecht weer om af te zakken naar de Efiel in Duitsland. Er valt altijd wel wat te beleven. De mogelijkheden bevinden zich namelijk zowel binnen als buiten:

 • ballonvaarten
 • burchten en kastelen
 • dierentuin
 • geo cashing
 • golfen
 • grot bezoeken
 • karten
 • kinderboerderij
 • klimmen
 • langlaufen
 • mijnen
 • motorrijden
 • off road
 • paardrijden
 • parachutespringen
 • quad rijden
 • rodelbaan
 • schaatsen
 • speeltuin
 • stuwmeer
 • skiën
 • sup: stand-up peddle
 • thermen
 • tractor huren
 • treinrit
 • vissen
 • wandelen
 • wellness
 • wijn proeven
 • zwemmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *