Waar moet je op letten als je een sloep koopt?

Sloepen zijn er in allerlei vormen en maten. Het is een bekend waar je van alles mee kunt doen. Zo kun je er mee op vakantie of er van genieten tijdens een weekendje weg. Maar waar moet je op letten als je een sloep koopt? Lees snel verder voor het antwoord!

Waar moet je op letten als je een sloep koopt?
Ten eerste moet je kijken naar het type sloep. Dit varieert nogal en is afhankelijk van het doel van het schip. Welke sloep je ook kiest: het is een slanke en wendbare boot met een goed fundament en is bekend en evenwichtig. Wel is het belangrijk om bij het kopen van een sloep te letten op een aantal kenmerken. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

De lengte en hoogte
Een gemiddelde sloep is zes meter lang. Bedenk goed hoeveel personen je wil vervoeren. Dit biedt ruimte aan ongeveer 5 personen. Wil je meer dan 10 personen vervoeren? Kies dan voor een sloep met een lengte van minstens 7 meter. Onthoud dit overzicht:

  • Sloep van 5 meter lang: 5 personen
  • Sloep van 6 of 7 meter lang: 7 à 8 personen
  • Sloep van 7 meter of langer: 10 personen of meer

Het budget
Sloepen zijn er voor elk budget. Bedenk goed hoeveel geld je beschikbaar hebt om dit type boot te kopen. De een heeft nu eenmaal meer budget dan de ander. Ga er vanuit dat je voor een kleine sloep (5 meter of korter) minstens 13.000 euro kwijt bent. Voor sloepen van 5 tot 6 meter betaal je gemiddeld 17.000 euro en een zeer grote sloep kost al snel 20.000 euro.

Hoe vaak wil je gaan varen?
Naast het budget is het ook belangrijk om te bepalen hoe vaak en hoe lang je wil gaan varen met de sloep. Hoe vaak ben je van plan deze boot te gebruiken in het jaar? Of is het alleen hobbymatig en gebruik je de sloep voor weekendjes weg en/of vakanties?

De snelheid
Ook de snelheid speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een sloep. Voor een snel exemplaar heb je namelijk een vaarbewijs nodig. In de meeste gevallen is het niet nodig, maar als je graag met 20 kilometer per uur of meer over het water wil varen is een vaarbewijs wel verplicht.

Het onderhoud
Verdiep je ook in het onderhoud dat een sloep nodig heeft. Het ene model heeft meer aandacht nodig dan het andere. Een houten sloep heeft veel onderhoud nodig, terwijl je een aluminium sloep of een polyester sloep heel eenvoudig schoon te maken is. Deze boten zijn dus onderhoudsarm en dat handig zijn als je niet heel vaak het water op gaat. Wat je ook van plan bent om te gaan met de sloep: we wensen je er veel plezier mee!

Waar vind ik goede dichte aanhangwagens en waar moet ik op letten?

Dichte aanhangwagens zijn op allerlei manieren te gebruiken, variërend van het verplaatsen van bouwmaterialen tot het leveren van motoren. Er bestaan zowel duurdere als goedkopere varianten van deze handige hulpmiddelen. Maar waar vind ik goede dichte aanhangwagens en waar moet ik op letten? Een belangrijke vraag, die wij in dit artikel zullen beantwoorden.

Goede dichte aanhangwagens vinden: best een uitdaging
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is best een uitdaging om goede dichte aanhangwagens te vinden. Er zijn namelijk veel verschillende maten, vormen, kleuren en andere kenmerken om rekening mee te houden. Alles hangt af van wat je met je aanhangwagen van plan bent te doen en hoe ver je ermee wilt gaan.

Waar moet je op letten om een goede dichte aanhangwagen te vinden?
Uiteraard zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, zodat je een dichte aanhangwagen vindt die perfect bij jouw wensen past. We hebben ze voor het gemak even voor jou op een rijtje gezet.

Jouw budget
Een van de belangrijkste overwegingen bij de aankoop van een gesloten aanhangwagen is je budget. Baseer het onder andere op afmetingen en specificaties kiezen die je graag voor jouw aanhangwagen wilt. Als je een aanhangwagen zoekt voor zakelijke doeleinden, dan verdient een hoger budget de voorkeur. De reden daarvoor is simpel: na verloop van tijd bespaar je geld op de investering. Koop je een aanhanger als persoonlijk hulpmiddel om een recreatievoertuig te vervoeren? Kies in dat geval de kleinste en best passende aanhanger en bespaar op die manier veel geld.

Het materiaal
Staal is meestal minder duur dan aluminium. De meeste mensen denken echter dat aluminium een grote gewichtsbesparing oplevert. Dit is echter afhankelijk van de aanhangwagen en de fabrikant. Een ander belangrijk punt dat je misschien over de streep trekt is dat aluminium aanhangers niet roesten. Maar als ze goed gecoat zijn, kan een stalen aanhangwagen even lang meegaan als een aluminium aanhangwagen. 

Regelmatig onderhoud is belangrijk
Aluminium aanhangwagens moeten wel regelmatig op scheuren geïnspecteerd worden en hebben voldoende onderhoud nodig om hun glans te behouden. Stalen aanhangwagens zijn ook niet perfect. Zonder voldoende onderhoud kunnen ze gaan roesten en kapot gaan. Ook wegen deze wagens vaak meer dan dichte aanhangwagens van aluminium.

Type en aantal assen
Of je nu kiest voor een enkele as of een dubbele as: hou altijd rekening met je budget, het materiaal en de voorwerpen die je van plan bent om te vervoeren. Ook het type dichte aanhangwagens en de wegen waarover je zult reizen spelen een rol. Dubbelassige aanhangers zijn vaak duurder dan enkelassige aanhangers. Kosten worden vaak gecompenseerd door de mogelijkheid om grotere ladingen te verplaatsen.

De banden
Let ook goed op de banden van dichte aanhangwagens. Radiaalbanden geven een soepeler rijgedrag, meer duurzaamheid en zijn sterker.

Het dak
Ook het dak van een wagen is een factor om rekening mee te houden. Een plat dak heeft een lager inwendig plafond dan een rond dak, terwijl een rond dak veel stahoogte biedt. Het ronde dak is ideaal voor een omgeving waarin het regelmatig regent en/of sneeuwt. Welke beslissing je ook neemt: goed onderhoud is altijd gunstig voor het behoud van je dichte aanhangwagen. Daardoor gaat het zo lang mogelijk mee en dat is wel zo fijn als je vaak de weg op gaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *