Jouw aquarium inrichten en decoreren doe je zo

Het decoreren van jouw aquarium is één van de leukste dingen van het hebben van een aquarium. Je kunt met je eigen creaties een prachtige onderwaterwereld creëren met verschillende planten en elementen. Zo wordt jouw aquarium een echte blikvanger. Ben jij benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Dan is dit artikel iets voor jou.

Soorten aquariumplanten  

Het kiezen van de juiste planten voor jouw aquarium is ontzettend belangrijk. Planten zorgen voor zuurstof, wat weer van levensbelang is voor een vis. Ook nemen de waterplanten overtollige voedingsstoffen weg, die via voer in het water terecht zijn gekomen. Naast dat het assortiment grote aquariums en kleine aquariums heel uitgebreid is, zijn ook waterplanten verkrijgbaar in vele soorten en maten. Kunstwaterplanten bijvoorbeeld, zijn er in vele vormen en kleuren. Kunstwaterplanten zijn onderhoudsvrij, wat helemaal van pas komt als je vissen hebt die echte planten binnen een mum van tijd opeten. Als we kijken naar echte aquariumplanten, kunnen we zeggen dat deze beter zijn voor het ecologische evenwicht in het aquarium. Ze nemen stoffen als ammoniak, fosfaat en kooldioxide om het filterproces te ondersteunen en produceren zuurstof. Hier heeft het hele aquarium profijt van! 

De planten in het aquarium plaatsen 

Nu je jouw planten hebt uitgekozen, is het tijd om ervoor te zorgen dat ze in het water blijven staan en daar goed tot hun recht komen. Om dit te doen verwijder je allereerst de plantsubstraat van de wortels, en kort je de wortels voor een kwart in. Ook is het beter om de planten in groepen te plaatsen, en niet apart van elkaar. De snelgroeiende waterplanten zet je op de achtergrond, en de planten die groeien in de breedte plaats je in het midden. Je drukt de wortels hierbij in de bodemsubstraat en verzwaart ze met kiezelstenen. Nu hoef je alleen nog maar de lage planten op de voorgrond te plaatsen. Vooral de planten die wortelen op stenen en hout werken het beste op de voorgrond. 

Het aquarium decoreren 

Het decoratief aankleden van jouw aquarium kan op vele verschillende manieren. Planten zorgen voor een goede basis, maar ook achterwanden en decoratieve elementen zijn een mooie toevoeging. Een achterwand bijvoorbeeld is een echte aanvulling op het aquarium en geeft een optisch effect. Ook kun je achter een achterwand bedrading en TL-buizen wegwerken. Door elementen toe te voegen laat je het er niet alleen mooi uit zien, je creëert ook meer schuilplaatsen voor de vissen. Let er op dat de elementen een vaste plaats krijgen en dat ze schoon en droog zijn voor je ze in het aquarium zet. Je plaatst eerst de zware elementen als stenen, rotsen en hout. Vervolgens vul je het op met grind en plaats je, als je dat wilt, de achterwand. Zo steelt jouw aquarium echt de show! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *